Open Conference Systems, 

Font Size: 
Nudging i et sundhedsfremmende perspektiv
Inge Schiermacher, Rikke Larsen

Last modified: 2011-09-27

Abstract


Fra M-Nugde projektet ved Professionshøjskolen Metropol

Rikke Larsen adjunkt, Cand.Scient. Human Ernæring Metropol Ernærings- og sundhedsuddannelser

rila@phmetropol.dk

 

Inge Schiermacher lektor i socialt arbejde, socionom, cand.mag. Metropol Socialrådgiveruddannelserne Ph.D.stud. RUC/CUID

igsc@phmetropol.dk

 

Udbredte strategier til at arbejde med sundhedsfremme og forebyggelse har været og er centreret omkring individrettede tiltag såsom rygestopskurser, kost- og motionsvejledning, strukturelle tiltag (miljøtiltag) såsom tilgængelig og pris på f.eks. cigaretter, spiritus og fødevarer og massekampagner der oplyser borgeren om sund og usund adfærd samt konsekvenserne af denne.

Thaler og Sunstein(2008) introducerer og populariserer i deres bog "Nudge - improwing decisions about health, wealth and hapiness" en anden tilgang til at arbejde med sundhedsfremme. Bogens indledende eksempel omhandler hvordan en kantinebestyrer kan skubbe til sundere kostvalg hos kunderne ved brug af viden om hvad der påvirker vore valg og ved hjælp af denne, at ændre konteksten for den vælgende sådan at det optimale sundhedsfremmende valg træffes.

Et nudge kan defineres som en beslutning eller adfærdskontekst, der påvirker adfærd eller beslutninger på systematisk vis uden at påvirke de allerede eksisterende valgmuligheder eller incitamenter. Der tages her udgangspunkt i, at menneskelig adfærd ikke er så gennemreflekteret som vi ofte selv mener eller ønsker det er tilfældet. Selv små ændringer eller elementer i de kontekster, der indlejrer vores beslutninger og adfærd, kan få os til at foretage beslutninger eller indgå i adfærd, der er uhensigtsmæssig for vores egen såvel som for vores fælles velfærd. Derfor kommer vores tidligere tilgange til at arbejde med sundhedsfremme ofte til kort i mødet med rigtige mennesker der ikke altid tager de optimale beslutninger. Fagpersoner der arbejder med sundhedsfremme kan derfor gennem at fungere som valgarkitekter lave ændringer i konteksten som påvirker målgruppen til at foretage sundere valg - bevidst eller ubevidst.

Med udgangspunkt i nudging som et nyt policy paradigme argumenteres for gode grunde til at sundhedsprofessionelle inddrager nudging som en del af de metoder, der kan anvendes for at opnå sundhedsfremmende valg. De gode grunde præsenteres som Thaler og Sunstein argumenter for liberal paternalisme. Dernæst argumenteres mod at anvende nudging som del af sundhedsprofessionelles metoder. Der afsluttes med forslag til hvornår nudging er et bedre alternativ til traditionel paternalisme set i lyset af sundhedsprofessionelles moralske overvejelser.